Nissan XTerra Forum banner

Konwersja Xterras do celów kempingowych

2 reading
63K views 41 replies 23 participants last post by  Tenzen  
#1 ·
Czy ktoś przerobił swojego Nissana Xterra na kemping? Wyjął siedzenia i zrobił miejsce do spania z małą kuchnią? Chcę podróżować i biwakować moim Xterra i myślę, że fajnie byłoby używać go jako kampera.

#2 ·
Widziałem, jak ludzie wyjmowali dolne poduszki siedzeń i kładli oparcia (sprawia, że jest płasko), a następnie wkładali dmuchany materac!

#3 ·
Ta strona może dać ci kilka pomysłów. Expedition Portal Sprawdź konfigurację Jasona (WolfmanX). eXpeditionXterra. Jest w twoim lokalnym klubie na sccxterra.com. Ponadto nasz własny Josh (Casper) ma świetny sprzęt kempingowy. Wątek budowy Caspera Będziesz musiał przejrzeć strony w wątkach budowy, aby dostać się do udogodnień kempingowych.
Image

#9 ·
Być może warto rozważyć zainwestowanie w przyczepę terenową "adventure trailer" zamiast modyfikowania swojego X. Są bardzo popularne w Australii ( http://www.ahernmetal.com.au/index.html ), ale w USA dostępnych jest wiele różnych typów. Dwie firmy, które przychodzą mi do głowy:

http://www.tentrax.com/index.html
http://www.adventuretrailers.com/index.php

Prawdopodobnie jest wiele innych, ale to trzy linki, które miałem w ulubionych. Oprócz przyczep w stylu "offroad", dostępnych jest sporo mikro przyczep turystycznych..Casita, Scamp, Weis Craft... żeby wymienić tylko kilka. Miałem 16-stopową Casitę przez wiele lat i uwielbiałem ją. Nie lubiła jednak jeździć w terenie!

"Car campuję" w moim X, a także używam go do przewożenia mojego sprzętu do baz kempingowych, które pozwalają mi na wędrówki/jazdy rowerem w bardziej odległe miejsca. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, było wykonanie wewnętrznego, wyjmowanego bagażnika na rowery górskie, ale nie zmodyfikowałem samego pojazdu. Uważam, że po prostu wyjęcie tylnych poduszek siedzeń i złożenie siedzeń to wszystko, co naprawdę muszę zrobić na większość wycieczek.

Jedną z zalet nie trwałej modyfikacji swojego X jest to, że o wiele łatwiej jest zaktualizować/wymienić swój sprzęt. Interesuje mnie "ultralekki" kemping, a cały mój sprzęt mieści się zgrabnie w moim plecaku. Naprawdę nie ma potrzeby trwałego montowania kuchenki do mojego X, skoro mogę ją zabrać ze sobą gdziekolwiek się wybieram. Potem jest jeszcze zaleta nie zamieniania swojego X w "unitaskera". Nadal mogę przewozić 4 inne osoby, jeśli muszę.

O wiele łatwiej jest rozstawić zewnętrzną kuchnię kempingową itp., która mieści się zgrabnie w X, zamiast go modyfikować.

#11 ·
Ta strona może dać ci kilka pomysłów. Expedition Portal Sprawdź konfigurację Jasona (WolfmanX). eXpeditionXterra. Jest w twoim lokalnym klubie na sccxterra.com. Ponadto nasz własny Josh (Casper) ma świetny sprzęt kempingowy. Wątek budowy Caspera Będziesz musiał przejrzeć strony w wątkach budowy, aby przejść do udogodnień kempingowych.
Image
Casper's jest niezwykle miły! Widziałem to w wątku i jestem naprawdę zdumiony i mam nadzieję, że pewnego dnia będę miał coś podobnego (duże psy i wszystko!) :D

#12 ·
LOL! Mam nadzieję, że nie wiesz tego z doświadczenia. :D
Przynajmniej nie z części toaletowej. Zdrowy rozsądek mówi mi, żebym nawet nie próbował. To powiedziawszy, pamiętam, że Brian (Xtoolbox) woził przenośną toaletę chemiczną z tyłu swojego X do użytku przez swoje dwoje małych dzieci. Biorąc pod uwagę niektóre szlaki, którymi jeździliśmy, albo miał bardzo bezpieczny system zatrzaskowy, albo miał o wiele więcej tolerancji niż ja.

Jeśli chodzi o gotowanie, wiele lat temu miałem vana Chevy '75, do którego włożyłem kuchenkę, zlew i lodówkę, a także łóżko i stół itp. Zapachy gotowania naprawdę się utrzymywały. Może nie powinienem był smażyć kotletów schabowych na oliwie z oliwek.

#14 ·
Ta strona może dać ci kilka pomysłów. Expedition Portal Sprawdź konfigurację Jasona (WolfmanX). eXpeditionXterra. Jest w twoim lokalnym klubie na sccxterra.com. Ponadto nasz własny Josh (Casper) ma świetny sprzęt kempingowy. Wątek budowy Caspera Będziesz musiał przejrzeć strony w wątkach budowy, aby dostać się do udogodnień kempingowych.
Image
Rockin, Josh (casper), który również pochodzi z 4x4norcal.com, ma cholernie dobry sprzęt (proszę wybaczyć francuski) Samochód holowniczy, którego używa podczas naszych wycieczek, jest absolutnie wspaniały. Nie wspominając o jego SAS'd x. Ci z nas z 4x4norcal zrobili spotkanie w East Bay i miałem przyjemność poznać go i jego (teraz odpoczywającego towarzysza/przyjaciela (porthos) RIP Porthos. Naprawdę miły, kompetentny facet. (Trzymaj się Josh, jesteśmy tu dla ciebie, człowieku.)

#15 ·
Jest para, która przerobiła swój 04 X w celu odbycia podróży poślubnej. Przejechali z San Fransisco do Panamy w ciągu 5 miesięcy, tak mi się wydaje. Zamieścili kilka pytań na tej stronie kilka lat temu i zachowałem link do ich strony (nawiasem mówiąc, świetna lektura). Kilka naprawdę świetnych pomysłów, które mogą Cię zainteresować.

http://www.advodna.com/2009/12/vehicle.html

#17 ·
:love-eyes-big::money-big::thumbsup-big:
Całkowicie zerżnąłem to ze strony Mechpatta na Facebooku, ale byłoby wspaniale to mieć. Mam nadzieję, że to zobaczy i będzie mógł dostarczyć więcej informacji.

Image

#18 ·
#20 ·
Właśnie wziąłem plandekę, 2 wysuwane tyczki i zrobiłem małą ramę A z namiotu, żeby wstawić X. Wtedy mógłbym mieć tam falownik, jeśli potrzebowałbym go w moim namiocie. Zapewnia przyzwoitą ochronę przed deszczem i małe patio do spędzania czasu.
Drugą rzeczą, którą chcę zbudować, jest deska sedesowa, która montuje się w tylnym haku holowniczym!:rocker-big: To byłby prawdziwy przenośny nocnik!:laugh-big:

#21 ·
Przyjaciel wysłał ten link do szwajcarskiej firmy (SwissRoomBox), która buduje moduły wyposażenia, które można umieścić w prawie każdym pojeździe, aby zamienić je w kampera z umywalką, kuchenką, gorącym prysznicem, stołami, krzesłami i łóżkiem.

http://manneli.com/movies/tech/Swiss-RoomBox.html

http://www.swissroombox.com/swissRoomBox-home.html

Pierwszy link zawiera film, który pokazuje to w akcji (niestety gorąca szwedzka dziewczyna nie jest dołączona do zestawu). Byłby to fantastyczny dodatek do X....to znaczy do momentu, gdy zobaczysz cenę. Jeśli dobrze liczę, musiałbyś wydać od 8 do 9 tysięcy, aby uzyskać ten zestaw.

#22 · (Edited)
Okej, oto moje 2 centy w kwestii tego zagrożenia: Używam mojego Xterra 1. generacji głównie do biwakowania i wędkowania w dzisiejszych czasach i wymyśliłem moje systemy na przestrzeni lat.

Używam "standardowego" xterra (bez podnoszenia) na moje wyprawy kempingowe i nie mam żadnych problemów z dostaniem się na odległe kempingi w Kolumbii Brytyjskiej, a mam na myśli odległe - odległe.
Nie śpię w mojej ciężarówce, ponieważ siedzenia w drugim rzędzie nie są naprawdę płaskie, nie ma znaczenia, czy usuniesz siedzenie, czy nie. Używam namiotu marmot 3-osobowego (działa tylko z 2 osobami) z materacami ThermaRest. Daje mi to możliwość trzymania namiotu z dala od mojego kempingu / ciężarówki ze względu na możliwe problemy z niedźwiedziami. W zasadzie nie mam nic w moim namiocie, oprócz śpiwora i materaca oraz DUŻYCH puszek sprayu na niedźwiedzie. Zostawiam moje dzienne ubrania w mojej ciężarówce ze względu na zapach. Każdy zapach, w tym pasta do zębów, może zwabić niedźwiedzie do twojego namiotu.

Trzymam cały mój sprzęt w pudełkach rubbermaid (tylko rubbermaid, uwierz mi), co daje mi możliwość przemieszczania mojego sprzętu w ciągu dnia i zamykania go na noc.
Zazwyczaj mam moją canoe na dachu, mój sprzęt na 3 - 7 dni biwakowania na dziko, piłę łańcuchową stihl itp. w ciężarówce i mój bagażnik na hak holowniczy na resztę. Bagażnik świetnie sprawdza się do zbierania dużej ilości drewna opałowego poza twoim kempingiem!
Moje jedyne modyfikacje do bagażnika dachowego to 2 używane dodatkowe poprzeczki, co zapewnia mi prawie płaską powierzchnię do mocowania krzeseł itp., jeśli wybieram się bez canoe.

W moim doświadczeniu bardziej elastyczny system oświetlenia sprawdza się lepiej w odległych miejscach kempingowych, ponieważ nigdy nie znasz układu swojego kempingu. Światło jest królem i uwierz mi, moja ciężarówka jest załadowana aż po dach. Myślę, że wymiana resorów piórowych ze zwiększoną wytrzymałością o 5% jest na moją korzyść :)

Adrian

#24 ·
Jest para, która przerobiła swojego X z 04 roku w celu odbycia podróży poślubnej z otwartym zakończeniem. Przejechali z San Francisco do Panamy w ciągu 5 miesięcy, jak sądzę. Zamieścili kilka pytań na forum kilka lat temu i zachowałem link do ich strony (nawiasem mówiąc, świetna lektura). Kilka naprawdę świetnych pomysłów, które mogą Cię zainteresować.

http://www.advodna.com/2009/12/vehicle.html
Właśnie przeszukiwałem forum, próbując dowiedzieć się, gdzie najlepiej zamieścić BEZPŁATNE rozdanie niestandardowego schowka/zestawu kuchennego do biwakowania dla Xterry pierwszej generacji, kiedy natknąłem się na tę wzmiankę. Hej, to MY!

Tak, przejechaliśmy naszym 2004 z San Francisco do Panamy (10 000 mil) bez jednego problemu (z ciężarówką, hehe) i prowadziliśmy bloga na ten temat na http://www.advodna.com/p/sf-to-panama.html. Spełniła swoje zadanie godnie, ale niestety kupiliśmy przyczepę Airstream, aby mieć trochę więcej miejsca dla naszego pierwszego dziecka, a V6 X po prostu nie był w stanie sprostać temu zadaniu. Tak więc ciężarówka została sprzedana, ale wciąż mamy tę kuchnię kempingową, która zbiera kurz i chcielibyśmy, żeby ktoś z niej skorzystał. Zamiast kopiować i wklejać, przejdę do Expedition Portal, aby zobaczyć zdjęcia i informacje. Zapraszam do kontaktu z pytaniami.

http://www.expeditionportal.com/for...um/threads/112262-Sold-the-Xterra-Anyone-want-my-kitchen-storage-boxes-(1st-Gen)

#26 ·
Tylko żartuję. Każdy ma swoje własne "niezbędne rzeczy" i różne cele swoich przygód. Z pewnością nauczyłem się wiele o lekkim (lub lżejszym) podróżowaniu i efektywnym pakowaniu, musząc wszystko zmieścić.