2000 X bad idle, bad mpg, did everything! - Nissan Xterra Forum
 
Thread Tools Display Modes
#1 Old 02-15-2013, 01:55 AM
sgt_g
Noob
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
2000 Xterra
sgt_g is on a distinguished road
2000 X bad idle, bad mpg, did everything!

So I hate doing this but I am at a loss with this. I have searched and searched and done all the recommended stuff but still not change. I am not even remotely new to building and modding cars so the fact that this is stumping me is really pissing me off.
-has just over 100K miles.
-no check engine codes.
-Idle’s like crap will die occasionally at idle.
-Drives and accelerates fine.
-Gets about 120-140 miles per 16 gallons of gas.
-mods are CAI, and muffler
-I have replaced: plugs (ngk), wires(oem nissan), distributer(a1Cardon), fuel pump(bosch), fuel filter(bosch), cleaned MAF, radiator(dayco) and timing belt with all associated bits.
Still idles like crap and still gets poor mpg. Help!!!!! My Audi was easier to fix then this thing is.
sgt_g is offline  
2000 Xterra
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 02-15-2013, 06:13 AM
jugrnot
Member
 
jugrnot's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Utah
Posts: 95
2003 Xterra
jugrnot is on a distinguished road
Knock sensor? The knock sensor does not trip the CEl, but can be bad. If bad will retard the timing. Planning on changing mine when the weather gets better. What oils are you running? Also might check into the PVC value.
jugrnot is offline  
2003 Xterra
#3 Old 02-15-2013, 06:37 AM
sgt_g
Noob
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
2000 Xterra
sgt_g is on a distinguished road
5w30 i think. After driving it a little while after changing the pump it got better but is still not right. If the knock sensor is bad im gona do the risistor. Pcv valve is not a bad idea. Ill order that along with the upper manifold gasket. I dont think its the KS though because there is no loss in power semse before it started running like crap
sgt_g is offline  
2000 Xterra
#4 Old 02-15-2013, 09:36 AM
Itsme
Phreak
 
Itsme's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Oregon
Posts: 3,111
2000 4x4 Xterra
Itsme will become famous soon enough Itsme will become famous soon enough
Maybe the egr is you issue. Even the vac hose going to it can cause issues.
Keep us informed, as the more info you have for us the better the help we can give.
ps. It is not the knock sensor!

Itsme
2000 X SE

V6 SE 4X4 5spd Build and 00 Silver auto SE 4X4http://www.clubxterra.org/forums/showthread.php?t=26084

Raise TBs (X), paint plastics (X), Replace radiator with one that is bigger and will last (X), install roof lights (X), IAB (X), better tires (X), shackles in rear(X), remove rear sway bar (X), Bilsteins (X)
Itsme is offline  
2000 4x4 Xterra
#5 Old 02-15-2013, 10:20 AM
Xterra Mike
Silver Submarine
 
Xterra Mike's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Philly
Posts: 10,883
2001 SE Xterra
Xterra Mike is a jewel in the rough Xterra Mike is a jewel in the rough Xterra Mike is a jewel in the rough Xterra Mike is a jewel in the rough
Garage
Try replacing the MAF sensor. I was having the same issue. Just cause you cleaned it doesn't mean its good. Mine looked fine but when i replaced it my truck ran like a champ. If it doesn't fix the issue you can always take it back to the store for a refund.
Xterra Mike is offline  
2001 SE Xterra
#6 Old 02-15-2013, 05:12 PM
sgt_g
Noob
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
2000 Xterra
sgt_g is on a distinguished road
Maf is not a bad idea. Only issue is im in korea so returning it is not an option. If you unplug it will tge ecu revert back to cold start mode like some cars do?
sgt_g is offline  
2000 Xterra
#7 Old 02-15-2013, 06:34 PM
RacerXXL
Administrator
 
RacerXXL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Northern Alabama
Posts: 7,328
2000 XE V6 Xterra
RacerXXL is a name known to all RacerXXL is a name known to all RacerXXL is a name known to all RacerXXL is a name known to all RacerXXL is a name known to all RacerXXL is a name known to all
Garage
Quote:
Originally Posted by sgt_g View Post
Maf is not a bad idea. Only issue is im in korea so returning it is not an option. If you unplug it will tge ecu revert back to cold start mode like some cars do?
Not sure what the cold start mode is but if you unplug the MAF and try to start it they will generally not run. If you unplug the MAF while running the truck will die. Unplugging the MAF while running, allowing the truck to die, turning off the key, plugging the MAF back in, and then re-starting the engine will clear all of the stored/learned values in the ECU.

-Kelly- Build Thread

Then he showed those men of will what will really was. - Verbal Kint
RacerXXL is offline  
2000 XE V6 Xterra
#8 Old 02-16-2013, 04:02 AM
sgt_g
Noob
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
2000 Xterra
sgt_g is on a distinguished road
I ask because on some cars like audi's for example if you unplug the maf the ecu will revert back to cold start mode when it doesnt read the maf at all and runs the motor based on presset readings. Helps a lot to daignose a bad maf. Sounds like the xterra will not work that way.
sgt_g is offline  
2000 Xterra
#9 Old 02-16-2013, 07:38 AM
Xterra Mike
Silver Submarine
 
Xterra Mike's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Philly
Posts: 10,883
2001 SE Xterra
Xterra Mike is a jewel in the rough Xterra Mike is a jewel in the rough Xterra Mike is a jewel in the rough Xterra Mike is a jewel in the rough
Garage
no it will not.
Xterra Mike is offline  
2001 SE Xterra
#10 Old 02-16-2013, 08:59 AM
kms1990
Addict
 
kms1990's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: benbrook tx
Posts: 643
2000 Xterra
kms1990 is on a distinguished road
i agree on replacing the maf sensor also check if your gettin p0325 or p0328 codes (dont turn on light) and as you said do the bypass if you do, see if that helps, but mine has a p0325 code and i get 15.5-18mpg. also try cleaning your throttle body seafoam makes a throttle body spray that works great for this. you may also try the diy seafoam in the diy section here it may also help, since you have no cel it cant be anything too major.

MY BRIGHT AZZ LIGHTS!

MY STEREO BEATS EM ALL!
My Laundry List
LIFT()
MUD TIRES()
DROP IN K&N FILTER(X)
UPGRADE STEREO(X)
RESTORE BUMPERS(X)
HID AND PIAA FOGS(X)
FIX UP HEADLINER()
WINCH()
MUFFLER UPGRADE()
kms1990 is offline  
2000 Xterra
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Xterra Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off