Limp Mode--codes, causes and fixes--please - Nissan Xterra Forum
 
Thread Tools Display Modes
#1 Old 11-27-2012, 01:14 PM
galvanic
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 27
2000 Xterra
galvanic is on a distinguished road
Limp Mode--codes, causes and fixes--please

Hi folks--I have a '00 3.3V6 4WD---it was throwing codes for knock sensor and bad bank 1 & 2 O2 sensor upstream and Bank 1 O2 sensor downstream--

-I changed bank 1 upstream (the easiest) now its now throwing the O2 sensor codes but throwing a closed loop cirucit code and a crankshaft POS code.

it goes into limp mode once it reaches operating temp...what gives?

any info and guidance appreciated
galvanic is offline  
2000 Xterra
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 11-27-2012, 02:35 PM
Itsme
Phreak
 
Itsme's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Oregon
Posts: 3,111
2000 4x4 Xterra
Itsme will become famous soon enough Itsme will become famous soon enough
CPS is a common sensor that goes bad. It could just need unplugging/plugging back in, or may need a new one. (I had to change mine on both of my 00 Xs)
Have you downloaded any other codes than the ones you are telling us about? O2 codes can often be from other issues, like bad distributor or fuel pump.
Also change the fuel filter, if it has not been done in a long time. restriction in it will stop the truck and cause it to throw o2 codes.

Itsme
2000 X SE

V6 SE 4X4 5spd Build and 00 Silver auto SE 4X4http://www.clubxterra.org/forums/showthread.php?t=26084

Raise TBs (X), paint plastics (X), Replace radiator with one that is bigger and will last (X), install roof lights (X), IAB (X), better tires (X), shackles in rear(X), remove rear sway bar (X), Bilsteins (X)
Itsme is offline  
2000 4x4 Xterra
#3 Old 11-27-2012, 02:50 PM
galvanic
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 27
2000 Xterra
galvanic is on a distinguished road
I haven't changed my fuel filter so that might be it---but what would cause it to go into limp mode when the engine warms up?
galvanic is offline  
2000 Xterra
#4 Old 11-27-2012, 05:06 PM
galvanic
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 27
2000 Xterra
galvanic is on a distinguished road
also I'm now getting a closed loop code but no more bad O2 sensor codes
galvanic is offline  
2000 Xterra
#5 Old 11-27-2012, 07:24 PM
Itsme
Phreak
 
Itsme's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Oregon
Posts: 3,111
2000 4x4 Xterra
Itsme will become famous soon enough Itsme will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by galvanic View Post
I haven't changed my fuel filter so that might be it---but what would cause it to go into limp mode when the engine warms up?
The filter gets stirred up when it is running and the crap at the bottom of the filter resets into the fiber material. Then the engine management system detects the combustion is too hot, which is from a lean burn condition. It can not fix the problem and thus runs out of power.

The filter is cheap and most likely needs replacing now, so you have nothing to lose by doing it and it will eliminate this, if it still does not fix it.

Many things can cause this and often you will not get codes that pinpoint the real problem.

Itsme
2000 X SE

V6 SE 4X4 5spd Build and 00 Silver auto SE 4X4http://www.clubxterra.org/forums/showthread.php?t=26084

Raise TBs (X), paint plastics (X), Replace radiator with one that is bigger and will last (X), install roof lights (X), IAB (X), better tires (X), shackles in rear(X), remove rear sway bar (X), Bilsteins (X)
Itsme is offline  
2000 4x4 Xterra
#6 Old 11-29-2012, 03:00 PM
galvanic
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 27
2000 Xterra
galvanic is on a distinguished road
changed the fuel filter---engine now goes into limp mode if I shut it down and then restart after driving---
galvanic is offline  
2000 Xterra
#7 Old 11-29-2012, 03:08 PM
Itsme
Phreak
 
Itsme's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Oregon
Posts: 3,111
2000 4x4 Xterra
Itsme will become famous soon enough Itsme will become famous soon enough
Make sure to reset codes
Itsme

Itsme
2000 X SE

V6 SE 4X4 5spd Build and 00 Silver auto SE 4X4http://www.clubxterra.org/forums/showthread.php?t=26084

Raise TBs (X), paint plastics (X), Replace radiator with one that is bigger and will last (X), install roof lights (X), IAB (X), better tires (X), shackles in rear(X), remove rear sway bar (X), Bilsteins (X)
Itsme is offline  
2000 4x4 Xterra
#8 Old 11-29-2012, 05:00 PM
galvanic
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 27
2000 Xterra
galvanic is on a distinguished road
yep--cleared codes--should I try changing fuel pump, distributor cap--gonna clean the MAF sensor too 'cause I've never done that..
galvanic is offline  
2000 Xterra
#9 Old 11-29-2012, 05:16 PM
Itsme
Phreak
 
Itsme's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Oregon
Posts: 3,111
2000 4x4 Xterra
Itsme will become famous soon enough Itsme will become famous soon enough
When you clean the maf, make sure not to touch it and only use maf cleaner.
Sometimes crap can get into the fuel pressure regulator and it gets stuck open or closed. You should check fuel pressure.
You can download the factory service manual here: The FSM's are a much more thorough and detailed guide to both routine maintenance and repairs. Click on your year model xterra then download the individual files.

http://www.nicoclub.com/FSM/xterra/

This will tell you what you need to know, with reguard to fuel pump pressure and how to test.
Don't just change parts that are spendy, that may not need it.
You also may want to clean the throttlebody, as they can get gummed up pretty bad.
Another important thing to check, is leaks in the rubber intake tube. Any leaks between the maf and the thottlebody will cause real running problems. Check all the incoming lines to the big hose also.

Itsme
2000 X SE

V6 SE 4X4 5spd Build and 00 Silver auto SE 4X4http://www.clubxterra.org/forums/showthread.php?t=26084

Raise TBs (X), paint plastics (X), Replace radiator with one that is bigger and will last (X), install roof lights (X), IAB (X), better tires (X), shackles in rear(X), remove rear sway bar (X), Bilsteins (X)
Itsme is offline  
2000 4x4 Xterra
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Xterra Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off