01' X, Stalling at stop..... - Nissan Xterra Forum
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 11-08-2012, 11:00 AM Thread Starter
crisone
Seasoned
 
crisone's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 118
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001 Xterra
crisone is on a distinguished road
01' X, Stalling at stop.....

What's up CX,

Some info to start....

01' SE.
Automatic.
150k Miles.
Timing Belt Service done (Dec. 2011.).
Radiator Flush, Thermostat and Hoses changed yesterday (Nov.7).

Ok, this problem started yesterday (before I brought to the shop to get my Heating issue done) and this morning.

When leaving first thing in the morning, after it has been warmed up 10 min or so, then driving up the same hill/road doing about 35-40 mph for about a min or so, then approaching a stop, as I slow down, I hear a sound that is compared to, let's see, a "when your rotors are warped and stopping from full speed" noise, like a vibration, then when almost at full stop, it starts to bog-out and then shuts off.

Then it starts up fine with no problems and continues as if nothing is wrong, even coming to the next stops and such.

Thoughts, help???

Thanks in advance.

Cris.
crisone is offline  
2001 Xterra
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 11-08-2012, 11:36 AM
Revu
Addict
 
Revu's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 780
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2005 Xterra
Revu will become famous soon enough
Hmm that is a funky problem.

Could be a sensor. Make sure your air filter is clean and then take it over to an Autozone like place and see if they'll check for any codes the computer might be throwing. If a sensor isn't reading airflow or something similar properly then it could stall out the engine.

Since it clears up after it turns back on until the next day it could be something electrical. I'd definitely start with a code reading and see if that returns anything.
Revu is offline  
2005 Xterra
post #3 of 7 Old 11-08-2012, 11:38 AM Thread Starter
crisone
Seasoned
 
crisone's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 118
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001 Xterra
crisone is on a distinguished road
^ thanks...I also forgot to add that as I drove on the hill/road, my "Service Engine Soon" light indicated....
crisone is offline  
2001 Xterra
post #4 of 7 Old 11-08-2012, 12:35 PM
Revu
Addict
 
Revu's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 780
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2005 Xterra
Revu will become famous soon enough
All the more reason to get the codes checked, see what caused that.

Let us know what you find out!
Revu is offline  
2005 Xterra
post #5 of 7 Old 11-08-2012, 12:48 PM Thread Starter
crisone
Seasoned
 
crisone's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 118
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001 Xterra
crisone is on a distinguished road
crisone is offline  
2001 Xterra
post #6 of 7 Old 11-11-2012, 12:30 AM Thread Starter
crisone
Seasoned
 
crisone's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 118
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001 Xterra
crisone is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Revu View Post
All the more reason to get the codes checked, see what caused that.

Let us know what you find out!
P0306: Cylinder 6 misfire

One of my homies is going to replace Plugs, Wires, Cap, Rotor, PCV Valve, and Hose this week, and also is going to do a Fuel Injector cleaning, so I should be good.

Cris.
crisone is offline  
2001 Xterra
post #7 of 7 Old 11-15-2012, 08:45 PM
SammyM68
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: CA
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001 Xterra
SammyM68 is on a distinguished road
my 2001 has a weird rough idle once it is warm and on occasion will stall at idle. Most of what I have read from other owners is that the distributors go on the early X's. Mine runs so smooth all other times. I thought it was a fuel supply problem but that would be more constant and I have replaced everything else.. Next step will be to try the distributor.

So far all the work I have done has been a labor of love.. or a hobby do as much work myself
If anyone else has thoughts on this rough idle issue let us know.
Again I have replaced plugs, cap, rotor, plug wires, timing belt, fuel filter, water pump, thermostat, air filter. other then idle run perfect.
SammyM68 is offline  
2001 Xterra
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Xterra Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off