p0430 & p0328 - Nissan Xterra Forum
Reply
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 20 Old 09-26-2010, 05:01 PM Thread Starter
phrog man
Chrome can go to hell
 
phrog man's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: oceanside, CA
Posts: 2,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 Xterra
phrog man will become famous soon enough
p0430 & p0328

From what i understand the easiest trouble shoot to this is to replace the grounding wire bolt on the drivers side manifold as it could be rusted or damaged in some way. i have inserted a picture so someone can help me confirm that I'm looking at the right bolt. The code mentions the term (bank 2) and i honestly have no idea what that means and hope someone can clarify please. On a side note i have recently removed and replaced the throttle positioning sensor and MAF sensor and the air filter for cleaning. After this the X now idles at 600 rpm's. This seems low maybe too low which leads me to believe that it is not associated with the codes, but I'm not sure. I have also read that these codes mean I'm running rich, I have not done a full tank test but, it seems like the X is burning up a lot more fuel than usual and the smell from the exhaust seems to smell like fuel. Would exhaust leaks cause me to burn rich, or a sensor?
it looks like the wire is pretty frayed... Problem?


2004 BLACK X-AUTO
Build Thread
phrog man is offline  
2004 Xterra
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 09-27-2010, 06:24 AM
dmcc
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 99
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2000 Xterra
dmcc is on a distinguished road
If the TPS was not put back in the same posistion as when it came off your idle could get messed up. There is some play/ adjustment on the mounting bracket with the TPS. There is a detailed way of setting the TPS with volt meter in the Haynes manual.
dmcc is offline  
2000 Xterra
post #3 of 20 Old 09-27-2010, 07:14 AM
dejablue
Moderator
 
dejablue's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: COZUMEL,MEX
Posts: 6,093
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
2002 &2003 Xterra
dejablue has a spectacular aura about them dejablue has a spectacular aura about them
yes the ground looks bad what does the other end look like that the side that is the propblem?

Dennis
dejablue is offline  
2002 &2003 Xterra
post #4 of 20 Old 09-27-2010, 12:09 PM Thread Starter
phrog man
Chrome can go to hell
 
phrog man's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: oceanside, CA
Posts: 2,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 Xterra
phrog man will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by dmcc View Post
If the TPS was not put back in the same posistion as when it came off your idle could get messed up. There is some play/ adjustment on the mounting bracket with the TPS. There is a detailed way of setting the TPS with volt meter in the Haynes manual.
alright ill look into the procedure. does that idle seem bad though?

2004 BLACK X-AUTO
Build Thread
phrog man is offline  
2004 Xterra
post #5 of 20 Old 09-27-2010, 12:11 PM Thread Starter
phrog man
Chrome can go to hell
 
phrog man's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: oceanside, CA
Posts: 2,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 Xterra
phrog man will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by dejablue View Post
yes the ground looks bad what does the other end look like that the side that is the propblem?
the other end looks great but, im going to replace the whole thing wire and all

2004 BLACK X-AUTO
Build Thread
phrog man is offline  
2004 Xterra
post #6 of 20 Old 09-27-2010, 02:26 PM
dmcc
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 99
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2000 Xterra
dmcc is on a distinguished road
phrog man, The Haynes manual says idle is 750 rpm, so yours sounds a bit low. I know mine is around 700-750 on the tach guage in the instrument cluster and it has a little miss every so often and the tach is reading 600-650rpm's when that happens. Idle gets a little rough.
dmcc is offline  
2000 Xterra
post #7 of 20 Old 09-28-2010, 07:28 PM Thread Starter
phrog man
Chrome can go to hell
 
phrog man's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: oceanside, CA
Posts: 2,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 Xterra
phrog man will become famous soon enough
well got into an accident yesterday so ill post up how the grounding wire goes as soon as i can.

2004 BLACK X-AUTO
Build Thread
phrog man is offline  
2004 Xterra
post #8 of 20 Old 10-03-2010, 11:08 PM Thread Starter
phrog man
Chrome can go to hell
 
phrog man's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: oceanside, CA
Posts: 2,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 Xterra
phrog man will become famous soon enough
alright so with closer inspection one end of the ground was almost completely severed. after going to Nissan and finding out that the grounding wire comes with a whole wiring harness that costs a couple hundred dollars i put together a grounding wire to replace it. the original bolt that secures to the heat shield broke so i had to use a manifold mounting stud instead. ill post up if the check engine light turns off.

[IMG][/IMG]
8guage

ill try to get a better one later if it works

2004 BLACK X-AUTO
Build Thread
phrog man is offline  
2004 Xterra
post #9 of 20 Old 10-19-2010, 04:36 PM Thread Starter
phrog man
Chrome can go to hell
 
phrog man's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: oceanside, CA
Posts: 2,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 Xterra
phrog man will become famous soon enough
no go

cel came back on, no go on the bigger better ground wire. trying sea foam next.

2004 BLACK X-AUTO
Build Thread
phrog man is offline  
2004 Xterra
post #10 of 20 Old 10-19-2010, 04:44 PM
dejablue
Moderator
 
dejablue's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: COZUMEL,MEX
Posts: 6,093
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
2002 &2003 Xterra
dejablue has a spectacular aura about them dejablue has a spectacular aura about them
how many miles did you drive?

Dennis
dejablue is offline  
2002 &2003 Xterra
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Xterra Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off